На 12 април 1961 година СССР поднасят на обществото нова

...
 
На 12 април 1961 година СССР поднасят на обществото нова
Коментари Харесай

Иде ли нов „Златен век“ за руската космонавтика?

 

На 12 април 1961 година Съюз на съветските социалистически републики сервират на обществото нова изненада – за пръв път човек съумява да излезе в галактическото пространство – Юрий Гагарин. Това име бързо се разгръща по цялата планета и се трансформира в знак на устрема на човечеството да превзема нови светове.

 

 Koronas-Foton Launch

Изстрелването на “Коронас-Фотон ” при започване на 2009 година Дали това е симптом на възраждането на галактическата стратегия на Русия? Снимка: Телекомпания Звезда

 

Не всичко обаче, което се написа, приказва и споделя по това време в Източния блок за галактическата стратегия е стопроцентова истина. За разлика от галактическата стратегия на НАСА, която е отворена, програмата на Съюз на съветските социалистически републики е строго секретна. През 60-те и 70-те години се случват доста стартове на ракети, които приключват с неуспех, както и доста смъртни случаи. Повечето от тези стартове и смъртните случаи в никакъв случай не се афишират по малките екрани и радиата. Обратно, когато някой галактически план пожъне триумф, той незабавно се трансформира в знак на напредъка на комунистическото общество. И малко хора подозират какво става „ зад кулисите “ и какъв брой доста неуспеха има зад всеки един публично разгласен триумф.

 

Независимо от всичко това, триумфите са в действителност доста. Първи мъж в космоса, първа жена в космоса, първи уред, който снима противоположната страна на Луната, първото безпилотно кацане на Луната. Съюз на съветските социалистически републики за жалост губи своите позиции към края на 60-те и началото на 70-те години, когато губи лунната конкуренция и в никакъв случай не съумява да реализира сполучлива задача до повърхността на Марс. Но страната бързо стартира да се ориентира към това, в което е мощна – градеж на първите орбитални станции и безпилотни задачи до Венера. Появяват се станциите „ Салют “, „ Мир “.

 

През 80-те години обаче Михаил Горбачов показва „ Гласност “ и за пръв път стартира да се подвига завесата на цензурата. Лека-полека стартират да се загатват тези истини за неофициалните стартове и за неуспехите в космонавтиката, които до този миг биват укрити. Всичко това приключва с финален колапс през 1991 година, когато Съюз на съветските социалистически републики се разпада, а дружно с него и амбициозната галактическа стратегия. Новосъздадената Русия не е в положение да поддържа тогавашните амбициозни планове. Сложни галактически кораби в никакъв случай не политат. Никога не е сбъднат втори старт на съветска совалка, в никакъв случай не е осъществена пилотирана задача до Луната и Марс. Дори най-обикновени безпилотни марсоходи в този момент седят в хранилища, потънали в прахуляк, очаквайки по-добри времена. Времена, които може и да не настъпят скоро. Последната безпилотна марсианска експедиция до Марс през 1996 година приключва с неуспех заради отвод на ракетата.

 

Но от 2005 година насам бюджетът за галактически проучвания на Русия стартира още веднъж да се повишава. През 2006 година финансирането нараства с цели 30% и се чака да нараства последователно и през идните години. Това ни кара да си зададем въпроса – идват ли нови славни дни за съветската космонавтика? Ще се върне ли Русия там, където й е мястото – в космоса и планетите?

 

Вече се вижда активизирането на галактическата активност на Русия. През 2008 година бяха изведени спътници от системата ГЛОНАСС, които съставляват аналог на американската система GPS. В началото на 2009 година излетя първата съветска безпилотна експедиция от години насам, която ще учи Слънцето – „ Коронас-Фотон “. По-късно през годината се чака Русия да удвои продукцията на кораби „ Союз “ и „ Прогрес “ и по този начин екипажът на борда на „ Международната галактическа станция “ да бъде подсилен – това би бил първият връх, подложен в региона на пилотираната космонавтика от години! Очаква се и амбициозна задача до Марс и Фобос – „ Фобос-Грунт “, която може да излети още тази година. Планират се задачи до Луната – „ Луна-Глоб “, „ Чандраян-2 “ (съвместно с Индия) и Венера – „ Венера-Д “.

 

До 2020 година, когато Съединени американски щати ще изпратят хора до Луната още веднъж, Русия ще пожелае да построи нова обитаема орбитална станция, която да размени МКС, както и роботизирана лунна станция „ Лунен полигон “.

 

Дали Русия ще се оправи с всичко това?

 

Много е евентуално! Аз съм оптимист в това отношение. Днес Русия продължава да бъде водач в галактическите изстрелвания, като близо половината от всички галактически стартове в международен мащаб са нейни! Освен това обстановката се е трансформирала от Студената война насам. Търси се опция за интернационално съдействие. Ясно е, че една страна не би похарчила стотици милиарди долари за един галактически план, както е било преди време. Но доста страни, които си сътрудничат в границите на един план, биха си поделили средства и биха осъществили невъзможното. Това към този момент се потвърди посредством „ Международната галактическа станция “. И е на път да се потвърди отново, посредством „ Фобос-Грунт “, която ще бъде осъществена взаимно с Китай и още няколко страни, измежду които е и България. И посредством „ Чандраян-2 “ дружно с Индия.

 

Очакваме и имаме вяра!

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР